Hoe je veilige, functionele, mooie trappen krijgt

Ik heb in huizen gewoond met open houten trappen, zonder leuning. Hoewel ik het er prachtig vind uitzien, zijn dit soort trappen vaak een ongeluk dat wacht om te gebeuren. Een goed ontwerp zou veilige, functionele, mooie trappen in onze huizen moeten eisen. En voldoen aan de bouwvoorschriften zou een minimum vereiste moeten zijn.

Alle trappen hebben treden en stootborden, maar ze zijn beslist niet gelijk geschapen. Sommige hebben duizelingwekkende patronen of gladde oppervlakken. Met de groei van kleine huizen en kleine voetafdrukken vallen veel huiseigenaren terug op de steile, ladderachtige trappen die sommige oudere huizen nog steeds sieren.

Waarom is dit een zorg? Met een vergrijzende wereldbevolking zal het aantal gevallen van struikelen en vallen op trappen zeker toenemen als we ons trapontwerp niet verbeteren.

Wat kan er gedaan worden om in alle ruimten veilige, functionele, mooie trappen te maken? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen.

Creëer langere looppaden

De vier treden naar de woonruimte zijn extra diep. Er is ook verlichting langs twee van de vier treden om schaduwen tot een minimum te beperken.

Ik heb toevallig nogal kleine voeten. Maar wie grotere voeten heeft, kan ervaren dat een deel van zijn voet over de rand van de trapneus hangt. Om mensen met grotere voeten de hele trede te laten betreden, moeten ze hun voeten op een hoek plaatsen.

Tip: Antislip trap strip beton grijs

Voeg een tweede leuning toe

Twee leuningen zijn beter dan één… Zorg er echter voor dat je leuningen gebruikt die gemakkelijk vast te pakken zijn. De witte leuning hier is geweldig om naar beneden te glijden, maar niet zo geweldig om vast te grijpen als je uitglijdt.

Heb je wel eens gekeken hoe mensen een trap gebruiken? Of nagedacht over hoe je zelf een trap gebruikt? Velen van ons houden de leuningen niet echt vast. In plaats daarvan negeren we ze of lopen er met onze vingers overheen. De leuningen zijn meer een vangnet. Mensen die rechtshandig zijn houden misschien een leuning vast als ze naar boven gaan, maar niet als ze naar beneden gaan (en omgekeerd) omdat het niet hun dominante hand is. Twee leuningen bieden extra veiligheid voor iedereen in beide richtingen.

De handelscode schrijft voor dat leuningen bovenaan en onderaan ongeveer een voet voorbij de trap beginnen; ook dit is een goede praktijk om te volgen, als dat mogelijk is.

Verhoog de verlichting

Er zijn veel manieren om je trap te verlichten.

Zoals veel huizen ontworpen zijn, is de trap weggestopt in donkere hoeken of ruimtes. Maar een trap afdalen is een van de gevaarlijkste dingen die we in huis doen. En slechte verlichting is vaak een primaire oorzaak van struikelen en vallen.

Gelukkig zijn er veel manieren om je trap te verlichten. Ramen zijn misschien geen haalbare optie. Maar zou je een dakraam of een zonnebuis kunnen plaatsen?

Of installeer meer verlichtingsarmaturen. Je wilt verlichting bovenaan, onderaan, en in het midden van een trap. Als je nachtlampjes met bewegingssensor of speciale nachtlampjes voor schemerlicht installeert, hoef je de lichten niet eens fysiek aan te doen; ze gaan automatisch aan.

Een andere mooie optie is om gebruik te maken van LED touwverlichting. Gebruik verlichte leuningen. Of verlicht de treden zelf om veilige, functionele, mooie trappen te maken. Lampjes kunnen in de voet van de treden worden ingebouwd of onder de richel van de trapneus worden weggewerkt. Er zijn zelfs elektroluminescente greepranden.

Leuninggreep

Wat heb je aan een leuning als je je er niet aan kunt vasthouden? De gemiddelde persoon moet zijn vingers er omheen kunnen krullen om zich stevig vast te houden.

Slipfactor

Houten of stenen trappen zien er mooi uit en kunnen super gemakkelijk schoon te maken zijn. Maar in veel gevallen zijn ze ook glibberig, vooral als ze vochtig of nat zijn. Misschien ben je nog nooit uitgegleden op de trap, maar ik ken veel mensen die zeggen dat hun honden regelmatig uitglijden en vallen of hun evenwicht verliezen.

Als je van het uiterlijk van hout of steen houdt, creëer dan veilige, functionele, mooie trappen door een tapijt loper aan te brengen. Tapijt biedt zowel grip op het oppervlak als een meer gedempte val, waardoor de kans op verwondingen minimaal is.

Er zijn ook allerlei greepstrips of randen die aan de bovenkant van de trapneus kunnen worden aangebracht voor extra grip op het loopvlak.

Uitgelicht: Antislip zelfklevend parel koper

Vermijd eenzame treden

Een enkele trede, vooral als hij op dezelfde manier is afgewerkt als de vloer, kan onzichtbaar worden voor een onoplettende huiseigenaar of gast. De overgang is in wezen gecamoufleerd. Als een trap nodig is om van de ene verdieping naar de volgende te gaan, ontwerp de ruimte dan met twee of meer treden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *