Kinderinterieur veranderen: de transformatie van kind naar puber

Als ouder van kinderen hoeft niemand je te vertellen dat het opgroeien van je kinderen in een rap tempo gaat. Van de geboorte tot de eerste stappen, en van de eerste dag op de basisschool tot de eerste dag op de middelbare school. Voor je het weet zijn ze volwassen en gaan ze het huis uit. In die jaren verandert er ook ontzettend veel aan de behoeften van kinderen. Naarmate ze de leeftijd van twaalf, dertien of veertien naderen, worden ze zich steeds meer bewust van zichzelf en hun status. Het moge duidelijk zijn dat dit ook effect heeft op hun leefomgeving en dan specifiek hun slaapkamer.

Van slaapkamer met kinderinterieur naar leefruimte voor pubers

Pubers willen op hun slaapkamer kunnen slapen, eten, huiswerk maken, vrienden ontvangen, gamen, tv kijken, instrumenten bespelen: noem het allemaal maar op. Dat heeft ook invloed op het interieur van die slaapkamer. Van eenvoudige baby- en kinderkamer, zal de kamer veranderd moeten worden naar een tienerkamer. Hoe ga je daarmee om als ouder?

Zorg voor hippe kleuren en nieuwe meubels

Die roze of blauwe babykleur die tien jaar geleden nog mooi was, kun je wel vergeten. Je doet er goed aan om de slaapkamer van je puberende kind op een volwassen manier in te richten. Wat daarnaast ook belangrijk is, is om dit in samenspraak met je kind te doen. Zo voorkom je onenigheid over de inrichting van de slaapkamer. Als je dan toch bezig bent, is het verstandig om nieuwe meubels, waaronder bijvoorbeeld een nieuw bed, aan te schaffen. De oude meubels hebben waarschijnlijk de tand des tijds niet doorstaan en zullen de deur uit moeten. Kies daarbij voor kwalitatief goede meubels die op het eerste gezicht zeker tien jaar meekunnen.

Laat je kind meebeslissen

Een puber wil zich goed en veilig kunnen voelen in hun slaapkamer. Bij het puberen hoort daarnaast het gevoel van vrijheid. Veel tieners hebben geen zin om alles te moeten verantwoorden en uit te moeten leggen. Ook in hun plekje van het huis zal dit terugkomen. Laat ze dan ook zelf meebeslissen bij grote aankopen als een bed of een TV. Als je langzaam je kinderen laat wennen aan het maken van beslissing, zal dit de ontwikkeling van het kind op de lange termijn ten goede komen. Op die manier hebben kinderen behalve een goed ingerichte kinderkamer, ook nog eens profijt daarvan in hun verdere leven.