Design van een babykamer: keuzes en nog meer keuzes

Veel toekomstige ouders beginnen al bij het horen van het goede nieuws aan de plannen voor een babykamer. Het design van een babykamer is daarbij erg belangrijk: per slot van rekening wil iedere ouder dat zijn of haar baby zich goed en veilig voelt in zijn eerste kamertje.

Het is echter niet altijd makkelijk om een babykamer in te richten. Er zijn meerdere keuzes die je zult moeten maken. Zo zullen vragen opkomen als: ‘Welke kleur worden de muren van de babykamer?’ en ‘Wat voor meubels zetten we in de kamer?’. Op die vragen geven we antwoord in dit artikel.

Gebruik van kleuren

Alvorens je begint aan het creëren van de babykamer, is het handig om te weten wat het geslacht is van je baby. Er wordt namelijk vaak gekozen voor een roze of blauwe kleur, afhankelijk van je baby. Wil je echter van de traditionele paden afwijken en een andere kleur kiezen? Dan kan dat natuurlijk ook. In principe kun je elke kleur kiezen, zolang de verschillende kleuren maar in overeenstemming zijn met elkaar. Het is belangrijk dat ze goed bij elkaar passen.

Daarbij kan gebruik worden gemaakt van opfleurende kleuren zoals geel of rood, maar ook andere kleuren zoals groen zijn populair. Wil je een wat neutralere kleur voor de babykamer? Kies dan voor grijs, taupe of eventueel antraciet. Het kiezen van de juiste kleuren is de essentiële basis voor het design van een babykamer.

Baby slaapkamer grijs

Zo kun je grijs toepassen voor een babykamer.

Verschillende meubels en spulletjes in de babykamer

Het is aan te raden om alleen het broodnodige aan meubels en spulletjes in de babykamer te zetten. Zo voorkom je dat de babykamer chaotisch wordt en kan de baby daadwerkelijk tot rust komen. Bij het broodnodige kun je denken aan een wiegje, een stoel, en een kledingkast. Daarnaast is een commode essentieel en is het wellicht een verstandig idee om een thermometer in de kamer te hebben, zodat de temperatuur stabiel blijft. Speelgoed zou zo veel mogelijk opgeborgen dienen te worden in opbergboxen voor een opgeruimd en veilig gevoel.

Veiligheid voorop: hoe je je babykamer afschermt voor gevaar

Last but not least: je zult aan de veiligheid van de babykamer moeten denken. Het afdekken van stopcontacten is daarbij één van de belangrijkste tips die gegeven kunnen worden, zodat je nieuwsgierige koter niet zijn vingers in het stopcontact stopt. Pas daarnaast op met loszittende dingen en een hete verwarming. Op die manier kun je je kind met een gerust hart laten slapen in zijn eigen babykamer.